Jednym z największych problemów w produkcji przemysłu spożywczego jest odprowadzenie odpadów poprodukcyjnych. Płynne oraz półpłynne substancje, takie jak woda, tłuszcz czy odpady biodegradowalne muszą być w bezpieczny sposób przemieszczone oraz zutylizowane. Rozwiązaniem tego problemu są odwodnienia podłogowe, które w skuteczny sposób odprowadzają odpady przemysłu spożywczego, zachowując przy tym wysoki poziom higieny zgodnie z najbardziej rygorystycznymi wymogami.
Do najczęściej stosowanych rozwiązań należą odwodnienia liniowe, które można montować na całej długości hali produkcyjnej. Jest to system, który składa się z rusztu, syfonu i rynien. Same odwodnienia produkuje się w kilku rodzajach, a każdy z nich ma inne przeznaczenie:
- szczelinowe – stosowane przy niewielkiej wydajności hydraulicznej,
- ciężkie – są przystosowane do ruchu wózków widłowych,
- lekkie – mogą być używane przy ruchu pieszych.
Zaletą, którą posiadają odwodnienia liniowe jest niewątpliwie ustawienie spadku z jednej strony i wykorzystanie naturalnej siły grawitacji, co zwiększa tempo spływu wody do kanalizacji lub do miejsca zbiorczego odpadów.
Kolejne rozwiązanie polega na skupieniu odpływu wody tylko w jednym miejscu. Odwodnienia punktowe są przykrywane metalową kratką, która maskuje nieprzyjemne zapachy i zapobiega dostępowi insektów do pomieszczeń sanitarnych. Same rynny i kratki, które tworzą system odpływu są dostępne w wielu wzorach. Aby korzystać z zalet, które posiadają odwodnienia punktowe, należy dostosować podłogę pomieszczenia do odpływu z narożników w centralnym punkcie, w którym znajduje się kratka.
Aby system odwadniania działał bez zarzutu, montuje się korytka ściekowe. Służą one nieograniczonego przepływu zanieczyszczeń w postaci płynnej. Posiadają wysoką odporność na substancje chemiczne i w precyzyjny sposób potrafią odprowadzać nieczystości wraz z wodą.